Jeg vet ikke hva som sto på ønskelisten til spelmannen Hans O. Nestegard (1885–1974) og hans kone Lilly i Hol i Hallingdal julen 1967. Men like før jul fikk de en flat pakke i postkassen sin, poststemplet Granvin i Hardanger. Pakken viste seg å inneholde en julehilsen fra spelmannen og vennen Anders Kjerland (1900–1989) og kona Anna. Hilsenen var et lydbånd med 22 slåtter som Anders Kjerland hadde fått spilt inn til vennen, ved hjelp av en Tandberg spolebåndopptaker hos spelmannen og felemakeren Håvard Kvandal. Før han begynner å spille snakker han inn en julehilsen til Nestegard og kona. Mellom opptakene forteller han også litt og annonserer den neste slåtten.

Etter at Hans Nestegard døde i 1974, tok familien vare på lydbåndet. I 2016 ga datteren hans båndet til Olav Sataslåtten d.y., som syntes at dette var så interessant at han gjorde Håvard Svendsrud oppmerksom på de unike opptakene. Svendsrud driver plateselskapet Aksent, som i 2016 sto bak en nyutgivelse av platen Gamle danser fra Hardanger med Anders Kjerlands kvintett. Sataslåtten og Svendsrud har siden jobbet fram prosjektet i samarbeid med Knut Hamre og Anders’ sønn Knut og nevø Sjur Kjerland, og 30. november i fjor ble platen Helsing med tonefylgje lansert på Jaunsen Gjestgjevarstad i Granvin.

Anders Kjerland var i sin tid en av landets fremste hardingfelespelmenn. Han lærte spill av flere, men først og fremst av faren Severin Kjerland (1867–1961) og Halldor Meland (1884–1970) fra Ullensvang. Da gikk det mye på slåtter fra Hardanger og Voss, men også en del telemarksslåtter som han lærte av Meland. Senere ble Torkjell Haugerud (1876–1954) fra Bø i Telemark en viktig inspirasjonskilde, og Kjerland fikk et nært forhold til bøheringspillet. Han deltok allerede under den første Landskappleiken i Bergen i 1923, men måtte vente helt til 1955 før han for første og eneste gang vant A-klassen, for øvrig delt med Odd Bakkerud.

Plata er nominert til Folkelarmprisen 2019 i klassen dokumentasjon. Klikk her for en oversikt over alle de nominerte platene

Anders Kjerland - Helsing med tonefylgje
Anders Kjerland, hardingfele: Helsing med tonefylgje
  • Aksent, 2018
  • 23 spor, 61 minutter
  • Produsent: Håvard Svendsrud
  • Lydrestaurering: Audun Strype

Kjerland var kjent for å ha et svært stort slåtterepertoar, og i årene 1950–1966 gjorde NRK nærmere 500 opptak med ham. Han hadde både eldre slåtter og runddansspill på repertoaret. Runddansslåttene ble særlig benyttet når Anders Kjerlands kvartett spilte til dans. Kjerland har satt mange spor etter seg spesielt i Hardanger og på Voss. Han var blant annet med og stiftet Hardanger Spelemannslag i 1948. Blant de mest kjente elevene hans er Knut Hamre og Leif Rygg.

De utgitte opptakene fra 1967 inneholder slåtter fra både Hardanger, Voss og Telemark. Det handler først og fremst om springarer, ruller og gangarer; i tillegg har han spilt inn to brureslåtter og en lokal masurka med navnet «Lett på tå». Anders Kjerland er 67 år på disse opptakene og spiller veldig bra, med en renhet og rytmisk stødighet i spillet som få andre spelmenn hadde. Det er vanskelig å trekke fram enkeltslåtter, fordi kvaliteten på spillet hans er gjennomgående svært høy. Jeg vil likevel nevne tre av springarslåttene hans, «Springar etter Olav Håstabø», «Moguten» og «Rekveen», samt gangaren «Fossegrimen», for øvrig en Telemark-slått, som alle er glimrende framført.

Det er et stort pre ved denne utgivelsen at vi kan høre Kjerland selv fortelle og annonsere slåttene, selv om kommentarene hans er ganske korte. I tillegg har Audun Strype gjort en fantastisk fin jobb med lyden, som er helt upåklagelig. Slåtteomtalene i tekstheftet er skrevet av sønnen Knut Kjerland, nevøen Sjur Kjerland og Knut Hamre. Knut Kjerland har i tillegg forfattet noen ord om de sterke minnene han har etter faren.

Dette er en utgivelse som utvilsomt vil bli satt stor pris på ikke bare i Hardanger, men i store deler av folkemusikkmiljøet.