Diverse artister: Jazz at Berlin Philharmonic VI – Celtic Roots
- ACT Music, 2016
- 12 spor, 70 minutter
- Produsent: Siggi Loch
Jazz at Berlin Philharmonic er en konsertserie som siden 2012 har blitt holdt for et stort publikum i Berlinerfilharmoniens Kammermusiksaal. Under ledelse av produsent Sigfried «Siggi» Loch har serien etablert seg som et fenomen vel verdt å følge med på. Konsertene blir tatt opp og utgitt som album på det tyske plateselskapet ACT.
Navnet og metoden er hentet fra Jazz at the Philharmonic, en serie jazzkonserter produsert av impresario Norman Granz i perioden 1944–1983. Konsertserien resulterte i flere sentrale utgivelser med noen av historiens største amerikanske jazzartister. Jazz at Berlin Philharmonic fokuserer på den europeiske jazzen, og knytter den gjerne til folkemusikk. Begge seriene deler ønsket om å nå et stort publikum med tradisjons- og improvisasjonsmusikk av høy kunstnerisk kvalitet. Den første Jazz at Berlin Philharmonic-konserten var i 2012, og var første gang at Kammermusiksaals 1200 seter ble solgt ut til en jazzkonsert.
Selve jazzbegrepet må ikke misforståes eller snevres inn her. Musikere hentes inn fra en rekke uttrykk og tradisjoner, og «jazzen» i dette er også ideene, konstellasjonene og det høye musikalske nivået på disse konsertene. Det er verdt å nevne Norwegian Woods, utgivelse nummer to, der et sterkt lag norske musikere fører musikalske bevis for hvordan folketonene har bidratt til å skape et egenartet nordisk jazzuttrykk.
Celtic Roots er undertittel og tema for utgave nummer seks i denne serien, med fordring om å løfte frem den keltiske musikkens preg på europeisk musikk og amerikansk folkemusikk og blues. Bandet består av musikere fra fire forskjellige land: Knut Reiersrud og Tuva Livsdatter Syvertsen fra Norge, Ale Möller og Olle Linder fra Sverige, Aly Bain fra Shetland og Eric Bibb fra USA. Til sammen trakterer de ulike gitarer, munnspill, mandola, trompet, fløyter, dulcimer, skalmeie, sekkepipe, fele, harmonium, perkusjon og kontrabass. Albumet veksler mellom skandinaviske folketoner, shetlandske reels og blues, og på flere av låtene er de forskjellige uttrykkene flettet sammen.
På førstesporet «Opening» er sekkepiper hovedinstrument. Band og rytmer slenger seg løst og ledig på, og setter en ramme for konsertens tema. «Mole in the ground» følger, en tradisjonell amerikansk folkesang stilsikkert fremført med Eric Bibb på vokal. Melodiene på fele og skalmeie gir låta et europeisk preg. «Hymn and Sword Dances» blander svenske og shetlandske toner, basert på låtene «Bred Dina Vida Vingar» og «Sword Dance». Etter en rolig start, bygger låta seg opp og ender i et heftig driv. Skotske «Willie Murray’s reel» har et jazzet preg, der musikerne gir hverandre god tid til å improvisere. Låta åpner opp for et lengre fløyteparti, støttet av gitar-loops og perkusjon.
«Lament for the Children – Den Første Gang» er en nydelig ballade som trekker ut i ti gode minutter. Første delen er skrevet av skotske Patrick Mòr MacCrimmon på 1600-tallet. Låta går siden over i sin andre del, en tradisjonell norsk folkemelodi sunget av Tuva Syvertsen. Også her er jazzen godt tilstede. «Buck Ride», komponert og fremført av Knut Reiersrud, er et virtuost stykke musikk som veksler mellom lavmælt klimpring og intenst perkussivt gitarspill.
«In the Pines» er en amerikansk folkesang med skotsk opphav, neddempet og melankolsk fremført med Eric Bibb på vokal. Låta i seg selv er et godt eksempel på hvordan tradisjonelle låter fortsatt kan fremstå nye og friske i et moderne lydbilde. Den nådde en helt ny lyttergruppe etter Kurt Cobains fremføring av låta under MTV Unplugged i 1993 (da under tittelen «Where did you sleep last night»).
«On the big sea» er basert på norske og skotske melodier, og blander folkemusikk og jazz med lange solopartier. «Shetland Medley» er basert på tre melodier fra Shetland, åpner rolig og øker i intensitet. «Two Sisters», en middelalderfortelling fra Norge/Skottland sunget av Tuva Syvertsen, er en tung og mørk morderballade i et rikt og flott lydbilde. På «St. James Infirmary», sunget av Eric Bibb, er vi tilbake på det nordamerikanske kontinentet. Låta av skotsk/amerikansk opprinnelse går over i «Farewell to Ireland», som er en tradisjonell irsk melodi. Siste låt, «Right on Time», er en fengende blueslåt komponert og sunget av Eric Bibb.
Celtic Roots-bandet og Siggi Loch har lykkes i å skape et livealbum som fanger øyeblikket, med mye energi som gir musikken frihet til å ta forskjellige retninger. Til tross for rungende applauser og tidvis noe skarpe kanter, har albumet en gjennomført høy kvalitet på lydproduksjonen. Låtutvalget og det høye nivået på musikerne gir et innholdsrikt album, som gir nye oppdagelser ved gjentatte lyttinger. De har lykkes med å ta i bruk en god blanding av musikkstiler og knytte disse sammen til ett uttrykk. Man hører tilhørigheten mellom skotsk og norsk folkemusikk i møte med amerikansk folkemusikk og blues.
Størstedelen av albumet tilfredsstiller ved å være fritt, utforskende og åpent, noe som passer livealbumformatet bra. Enkelte deler bærer noe preg av standardøvelser, og man blir sittende å vente på at nye retninger i musikken uten at det nødvendigvis skjer. Det er først ut i låt nummer tre, «Hymn and Sword Dances», at man merker at musikerne har blitt ordentlig varme, og musikken fremstår mer åpen og lekende. Albumets midtre del er dens sterkeste, der gode arrangementer og improvisasjoner gir musikerne gode spillerom. Det er i de improviserte/jammende delene bandet låter best, her man får høre hvilket dynamisk samspill de er kapable til å skape.