Klassen er i full gang med å øve til konsert under Ungdoms-OL på Lillehammer. Feler og toradere skal tunes inn i tempo og takt, men det er når Ola, Sindre og Kjartan kommer inn på kontrabass, tromme og gitar det virkelig svinger.
Embla Forthun Guntveit flytta fra Jondalen til Vinstra som femtenåring for å følge folkemusikkdrømmen. Om hun får hjemlengsel, er det ti timer hjem.
– Jeg begynte her fordi jeg synes det er kult med folkemusikk, forteller Embla. Det er alle i klassen enige i.
– Det er også utrolig moro og lærerikt å møte andre folkemusikere fra andre kanter av landet, slik vi gjør. Da lærer vi av de tradisjonene de bærer med seg i musikken, sier Astrid.
– Vi blir nok bedre musikere av det, skyter Embla inn.
Null fravær
Det er ikke alle i klassen som kommer fra folkemusikkmiljøet. Olav fra Tingvold spilte bassgitar og søkte seg til linja for å få nye utfordringer og lære helt nye ting. Han trakterer kontrabassen med stor selvsikkerhet, og er glad for valget han har tatt.
Lærer Tom Willy Rustad forteller om en gjeng med topp motiverte elever:
– De som velger folkemusikk er genuint musikkinteresserte og topp motivert for læring. Det er artig å være lærer i en klasse som sitter klare med stemte instrumenter når timen starter. Jeg trenger ikke føre fravær for denne gjengen her – de er her alltid. Ny elevsammensetning gir det meg som lærer nye utfordringer hvert år, her nytter det ikke snu bunken, smiler Tom Willy.
Musikken med hjemmefra
Musikk er som dialekter, forklarer elevene. De lærer stiler og tradisjoner av hverandre, og gjennom kanaler som ikke fantes før i tida.
– Musikken overføres ikke bare gjennom spellemenn lenger. Vi finner den på Spotify og andre kanaler, og det gjør at bredden i det vi lærer og lytter til blir stor, sier Hanna og Astrid.
Musikkgleden er stor i folkemusikklassa på Vinstra. Tom Willy beskriver et inkluderende og spennende miljø, der de ulike uttrykksformene ved Musikk, dans og drama-linja jobber tett sammen. Her spiller elevene sammen i band og grupper, og stilarter som klassisk, jazz, pop, rock og folkemusikk krysses, forklarer elevene.
Søknadsfrist 1.mars
De siste årene har det vært en liten nedgang i antall søkere til linja som er den eneste folkemusikklinja i Norge. Kanskje skyldes det at tilbudet ikke er godt nok kjent utenfor Oppland. Det liker elevene dårlig: Skolen, særlig folkemusikklinja, har stor status i Norge. Av de som nå studerer folkemusikk på Musikkhøyskolen i Oslo, har 7 av 11 studenter gått på Vinstra.
– Vi er stolte av linja vår og hele musikkmiljøet på skolen, sier avdelingsleder Vegard Moshagen. – Det går litt opp og ned når det gjelder søkere til denne linja. Jeg oppfordrer interesserte tiendeklassinger til undersøke litt hva vi har å tilby, nå før søknadsfristen går ut!
Les mer om linja på hjemmesida til Vinstra vidaregåande skule. Søknaden legger du inn på vigo.no.