Den 26. november var det premiere på Trollstemt, NRKs nye tv-serie om norsk folkemusikk. Alle de fire episodene av serien ligger ute på NRK.no, og en ny episode vises på NRK1 hver torsdag fram til 21. desember. Serien er alt en stor suksess og «snakkis» både i miljøet og utenfor.
– Vi har fått overveldende mye positiv respons på serien, forteller Kringkastingas prosjektleder for folkemusikk Aaste Kveseth. – Våre medarbeidere har fått et hundretalls tilbakemeldinger direkte til seg, NRKs publikumshenvendelser har fått mye skryt og vi følger med i sosiale medier og ser at serien deles og likes også der.
Den påkosta serien er bare en liten del av NRKs folkemusikksatsing i folkemusikk- og folkedansårets siste måned, understreker Kveseth.
Rammeslåtter og annet arkivinnhold
– Vi løfter innhold om folkemusikk, både nyprodusert og gammelt arkivmateriale, på NRKs andre plattformer, NRK.no og NRK Radio, forteller prosjektlederen videre. – Alle de mest profilerte i Trollstemt har blant annet laget sin egen Folkemusikktime, der de presenterer den musikken som har formet dem. Og på NRK.no kan man lese en feature om å spille seg fra sans og samling, legger hun til.
Nevnte artikkel tar utgangspunkt i første episode av Trollstemt, der Kenneth Lien besøker Hallvard Bjørgum hjemme i Setesdal. Lien ønsker bl.a. å lære mer om å komme på rammeslåtten, altså havne i transe, noe de «gorrlause» setestalsslåttene (med nedstemt basstreng) skal være særlig godt egna til.
Denne tematikken er sentral i en annen, sagnomsust NRK-dokumentar som også er tilgjengelig på NRK.no: Den sterke slått fra 1977, der hovedinnholdet er en samtale mellom Hallvards far Torleiv Bjørgum og den danske forskeren Morten Levy.
En programserie som nå for første gang er sluppet i NRKs nettspiller, er Halvbror til reven. Denne ble sendt fra 1997 til 1999, i fire sesonger på den den gang splitter nye TV-kanalen NRK2. Her reiser Leiv Solberg hele Folkemusikk-Norge på kryss og tvers, med avstikkere til bl.a. Danmark, Skottland og Bhutan.
– Vi synes det er skikkelig stas å vise fram alt det fantastiske arkivinnholdet NRK har, slår prosjektleder Kveseth fast.
Musikk fra staffansmesse til trettendedag
Også i ukene som gjenstår av advents- og juletida er det folkemusikk å få servert i radio og TV, kan Aaste Kveseth fortelle. Andre juledag, også kjent som staffansmesse i mang en folkevise, setter NRK P2 av hele dagen til folkemusikk.
– Tine Skolmen, Even Lusæter og John Ole Morken sørger da for flere historier om folkemusikk i en fem timer lang sending. Disse fem timene settes så opp igjen på kvelden, i tillegg til KORKs store julekonsert på Rudi gard med Kim Rysstad som programleder.
Det blir altså intet mindre enn elleve timer folkemusikk andre juledag – og alt kan høres i NRKs radioavspiller på nett etter at det har vært sendt. Og i romjula sender NRK TV et opptak av konserten Sagn, med Kirsten Bråten Berg og Arild Andersen mfl., i opptak fra årets Vossajazz.
– Den 6. januar markerer vi «Draumkvedet-dagen» på kanalen NRK Folkemusikk, sier prosjektleder Kveseth til slutt. – Dette er dagen da Olav etter sigende våknet opp etter sin lange søvn og fortalte om drømmene sine. Da kan kanalens lyttere høre mange forskjellige versjoner av Draumkvedet gjennom hele dagen.
Flere folkemusikkgodbiter på NRK.no
- FolkLab (2012) – med dagens folkemusikere i samspill
- Ein spelemannsprat (1973) – med Sigbjørn Bernhoft Osa, Anders Kjerland og Sven Nyhus
- Spela spelmann, lat fela låta (1971) – serie om norsk folkedans i ni episoder
- So sulla ho mor (1982) – møte med Hauk Buen i Jondalen
- Etter fjøstid (1974–75) – underholdningsprogram ved Bergljot Engeset og Rolf Losnegård, med mye vestlandsk folkemusikk og -dans
- Magiske understrenger (2004) – historien om hardingfela