Sidan i vår har ein konto på Instagram med namnet «People dancing to folkemusikk» lagt ut små filmsnuttar av folk som dansar. Den opphavelege musikken dei svingar seg til, er bytt ut med folkemusikk frå heile landet. Til dømes kan du sjå ein svart-kvitt-film av ein mann i dress sprette ned ei trapp i eit herskapeleg hus til tonane frå Helge Grandes kvartett, eller du kan sjå Mr. Bean danse i fri dressur til Synnøve Brøndbo Plassen si slåttetralling.

Kven som står bak kontoen, er ein hemmelegheit som framleis er ganske godt bevart. Og sjølv om bladet Folkemusikk ikkje har for vane å ha anonyme kjelder i sakene sine, gjer me eit unntak her. Eit lite internettfenomen som har oppstått i miljøet vårt, kan ikkje gå under radaren av den grunn. Mystikken rundt kontoen er ein del av pakka, fortel filmredigerarane.

Eg tok ein prat med dei som står bak kontoen – naturlegvis via meldingsfunksjonen på Instagram.

Hemmelegheitskremmarar med internettfenomen
På den i skrivande stund nyaste videoen til Instagram-kanalen «People dancing to folkemusikk», høyrer du Tom Willy Rustads durspel til ein videosnutt som truleg ikkje er frå Landskappleiken. «Gode moves til Hilmehallingen [tommel opp]» er Tom Willys eigen kommentar til snutten.

Johanne: Først, kven er det som står bak kontoen? :-/ Ein eller fleire personar?

People dancing to folkemusikk (PDTF heretter): Vi vil gjerne beholde litt av mystikken. Det er veldig artig at folk lurer så veldig på hvem som driver kontoen. Men vi kan røpe at vi er flere enn én person B-)

Johanne: Hehe, ja, tenkte egentlig det, men måtte bare spør.
Korleis kom de på ideen om å starte denne kontoen?

Har forresten spurt mange om kven de er, men ingen veit. Så virker som mystikken lever godt fortsatt B-)

PDTF: Ideen var veldig inspirert av kontoen «People dancing to danseband». Vi tenkte «noen burde lage en slik konto, men med folkemusikk.» Så ideen er ikke så original, men vi tenkte at dette kunne være en ny måte å spre mye kul folkemusikk på. Vi måtte jobbe ganske hardt i starten med å bygge følgere, og startet med miljøet i Norge og Skandinavia. Etter hvert har videoene spredd seg til alle slags folk med alle slags interesser, over hele verden. Det er veldig kult at videoene engasjerer folk fra hele verden.

Johanne: Ja, korleis bygger ein eigentleg opp ein slik konto? Kva er viktig å tenke på? Det byrjer jo å bli ganske mange som følger dykk nå, over 7.000!

PDTF: Man må prøve å jobbe med algoritmene da, selv om ingen helt skjønner hvordan de fungerer?! Vi starta med å lage ganske mange videoer, og postet ca. annenhver dag for å holde oppe et momentum. Samtidig måtte vi daglig aktivt gå inn for å følge folk i miljøet som vi ville at skulle følge oss tilbake. Det er sneaky, men vi eier ingen skam. Vi har bevisst brukt musikken til musikere vi vet er aktive på Instagram i håp om at de vil dele reel’en videre, og det har de gjort. (Det er alltid nervepirrende – kommer de til å hate oss nå? :-] ) Vi brukte som sagt tid på å få folk i miljøet til å følge oss, og var egentlig fornøyd med noen hundre følgere – men en helg i april tok videoen med Bestefar-Reinlender av Tom Rustad fullstendig av. Den har blitt delt over 500 ganger og har 1,2 millioner visninger! Men hva som gjorde at akkurat den traff så godt, er vanskelig å si. Bortsett fra at det er en skikkelig god slått da, selvfølgelig. Etter den videoen har antall følgere vokst jevnt og trutt.

Det er vanskelig å vite hva som kommer til å fenge, men det virker jo som at folk liker å oppleve folkemusikken på en måte de kanskje ikke har gjort før. Vi vil gjerne understreke at vi ikke gjør dette for å «drite ut» noen. Det ligger kun gode hensikter bak. Vi vil spre glede og god folkemusikk, og vise fram variasjoner i musikken. Så vi håper ingen føler seg støtt. Og vi håper at Rustad får noen Tono-penger for alle avspillingene.

Johanne: Det virker som dei fleste syns det er ei ære å bli brukt! Men kvar finn de filmane de bruker? Og kva kjem først – filmen eller musikken?

PDTF: Filmene finner vi rundt omkring på Instagram, man trenger nesten ikke lete engang! Og faktisk sender følgerne våre forslag til videoer vi kan bruke også. Det er stas! Som oftest er det videoen som kommer først, også prøver vi å finne en slått som passer. Unntaket var Madam Jam sin Flamingoflåta. Den visste vi at vi ville lage noe med :-D

Johanne: Gøy! Det er god spreiing i både instrument, geografi, gamalt og nytt når det kjem til musikken, så det er kanskje ein måte å halde identiteten dykkar skjult på?

Kva er målet med kontoen vidare? Når ein har så mange følgarar er det kanskje eit «krav» om hyppige oppdateringar?

PDTF: Ja, det er nok ikke helt tilfeldig at det er stor variasjon i musikken.
Vi må oppdatere jevnlig, for sånn funker Instagram, men det gjelder å finne en balanse slik at folk ikke går lei. Målet? Det må vel være at hele Norge nynner på en slått de hørte på Instagram B-)

Meldingsutvekslinga er uredigert, med unntak av at emojiar er skifta ut med emoticon, då nettsida vår ikkje støttar emojibruk :-(