Tekst: Pressemelding

Gjennom over 40 år som en av landets fremste og mest allsidige klarinettister har han satt sitt preg på rundt 30 album – som solist, komponist, produsent og medmusiker. På hans nye utgivelse forener han jazzens improvisasjon og folkemusikkens røtter, og med sin særegne melodiske teft gir han lytteren både tid og rom til refleksjon.

Carl Petter Opsahls brede musikalske spennvidde har gjort ham til en sentral skikkelse i det norske musikkmiljøet. På albumet «Peace, Love and Justice» byr på han på et mangfold av musikalske uttrykk, fra meditative ballader til groovy danselåter. Her kombinerer han impulser fra 70-talls funk og karibiske rytmer med tradisjonell folkemusikk og skandinavisk jazz.

- Jeg er alltid vært opptatt av det melodiske, og følt at melodilinjen i en låt bør kunne stå på egne bein, og det mener jeg at vi virkelig har fått til. Dette albumet er også fylt med mye variasjon, og her får lytteren servert alt fra lekne komposisjoner til fri improvisasjon, hvor jazz og verdensmusikk sømløst smelter sammen. I en urolig og støyende verden så håper jeg dette instrumental-albumet kan gi rom til ettertanke og lytteropplevelser som rører ved hjertet, forteller Carl Petter Opsahl, før han legger til:

- «Peace, Love and Justice» inneholder mange historier. En av dem er min egen – om hvordan musikk har blitt mitt viktigste språk. Andre låter er inspirert av møter og opplevelser som har satt dype spor i meg. Det handler om kjærlighet i alle dens fasetter, både i lys og mørke, og målet har vært å kunne fange nettopp disse følelsene i musikk. Gjennom disse låtene har jeg forsøkt å gi de tre verdiene tro, håp og kjærlighet en musikalsk stemme.

Flere av sporene på albumet utforsker kjærlighet i møte med både glede og sorg. Åpningssporet «Threni for Gaza» er en klagesang over de forferdelige lidelsene i Gaza, mens «Paradise Lost» og «I Heard the Ocean Sing a Hymn» uttrykker sorg over naturtap og forurensning. Samtidig rommer albumet også sanger som feirer fellesskap og kjærligheten til livet, slik som «Love Your Neighbor» og låta «A City is a Place Where Strangers Meet», inspirert av et sitat fra Aristoteles.

- Sannheten er jo at kjærlighet er hardt arbeid, og handler om mye mer enn romantikk. For meg er kjærlighet en kraft i verden, en energi som knytter mennesker – ja, hele universet – sammen. Vår kollektive kjærlighet må være sterk nok til å stå imot urett, krig og ødeleggelse, utdyper presten og musikeren.

Carl Petter Opsahl band. Foto: Thor Hauknes

Denne gangen har Carl Petter Opsahl med seg tre unge, fremadstormende musikere fra Norges Musikkhøyskole: Elle Fenchel på trommer, Uma Morelia Bustos Reksten på bass og Sikia Chi Masters Heien på gitar. Denne generasjonen er kjent for å våge å både utfordre og nytolke, og de tilfører Opsahls musikalske landskap en ny dimensjon. 

- De nye musikerne mine har kommet inn i mitt musikalske univers som et friskt pust. De ser musikken min fra andre vinkler enn jeg selv gjør og har bidratt med sine musikalske impulser. Sammen har vi skapt noe som er både kraftfullt og lekent, som jeg håper kan treffe på tvers av generasjoner, avslutter Carl Petter Opsahl. 

Dette markerer avslutningen på en reise som har strukket seg over tre fullengdere. Med albumet «Peace, Love and Justice» inviteres lytterne inn i den tidligere gateprestens unike musikalske univers, hvor Carl Petter Opsahl presenterer en kraftfull forening av jazz, norsk folkemusikk og rytmer fra ulike tradisjoner. Albumet står også som en sterk påminnelse om kjærlighetens evne til å binde mennesker sammen og tar lytteren med på en indre reise gjennom følelsesregisteret.

Medvirkende på «Peace, Love and Justice»:


Carl Petter Opsahl - bassklarinett

Sikia Chi Heien Masters - akustisk og elektrisk gitar

Uma Morelia Bustos Reksten - elektrisk og akustisk bass

Elle Fenchel - trommer og perkusjon