Kviven duo: Kvakksalvar-Guri
- Kviven Records, 2020
- 16 spor, 41 min.
- Produsent: Therese Birkelund Ulvo
I Edvard Hoems bok Slåttekar i himmelen (2014) møter vi to sønner og to døtre til den kvinnelige felespilleren «Kvakksalvar-Guri», når de spiller til dans i et bryllup i Fræna i 1881. Dette er en historisk person som egentlig het Guri Gabrielsdatter Støverstein Lauvåsen (1774–1860) og kom fra Hornindal. Guri og felespillet hennes er for øvrig skildret allerede i 1861 i en roman av romsdalsfuten Jacob Henning Vetlesen. Hun og hennes mann slo seg etter hvert ned i Julsundet ved Hustadvika i Romsdalen, her hun lærte opp både barna sine og andre i felespill. I 1934 skrev Arne Bjørndal ned noen av slåttene hennes etter tre generasjoner spelemenn fra Bud som alle bar navnet Hans Gjerde.
For å minnes denne spelkvinnen med det spesielle tilnavnet, har feleduoen Kviven duo kalt debutalbumet sitt for Kvakksalvar-Guri og spilt inn en av springarslåttene etter henne som tittelspor. De skriver at det nettopp er de spesielle livshistoriene til kildene deres som har inspirerte dem til å lage et slikt album.
Men hvorfor navnet Kviven duo? Felespilleren Jorun Marie Kvernberg kommer opprinnelig fra Fræna i Romsdalen, men bor nå i Volda. Litt lenger sør finner vi Hornindal, som var hjemkommunen til felespilleren Britt Pernille Frøholm. Høsten 2012 åpnet den 6,5 km lange Kvivstunnelen på E39 som går under fjellet Kviven og styrker veiforbindelsen mellom Hornindal og Volda. I tillegg ble Hornindal kommune fra 1. januar 2020 innlemmet i Volda kommune og ble således en del av Møre og Romsdal fylke.
Det tettere forholdet mellom de to tidligere kommunene har inspirert Kvernberg og Frøholm til å etablere prosjektet Kviven duo, som henter repertoaret sitt fra både Nordfjord, Sunnmøre og til dels Romsdalen. På to av sporene på debutplaten får de dessuten hjelp fra to andre felespillere fra området, Ingunn Linge Valdal fra Norddal og Thea Marie Ytterdal fra Eidsdal.
Frøholm og Kvernberg er to svært dyktige og erfarne felespillere, som har en lang rekke solo- og samarbeidsprosjekter bak seg. De behersker begge både vanlig fele og hardingfele og arrangerer i tillegg ofte musikken sin selv, slik de har gjort på denne platen. Det er først og fremst den vanlige fela som benyttes på denne innspillingen, men på et par av sporene bytter de til hardingfele. Det aller meste framføres i samspill, men på «Samulinaspringaren» og «Fiskarvise» hører vi bare ei fele (det er ikke oppgitt hvem av dem som spiller, men ut fra sammenhengen er det mest sannsynlig snakk om henholdsvis Frøholm og Kvernberg).
Springarslåtter dominerer repertoaret på platen, og utgjør hele ti av de seksten sporene. I tillegg har de tatt med en vals, en masurka, en reinlender og en galopp, foruten en visetone og en salmetone. Kanskje hadde det også gjort seg med en halling eller en bruremarsj for å øke variasjonen når det gjelder takt og uttrykk? Det er i alle tilfeller veldig mye positivt å trekke fram på denne utgivelsen.
«Fiskarvise» er en litt sørgmodig visetone fra Folkestad med innslag av eldre tonefølelse, som her blir aldeles nydelig framført av Kvernberg. På springarslåttene «Den heidenske» og «Korsnes-springaren» har duoen med seg Valdal og Ytterdal; samspillet her er presist og drivende godt, preget av den lette og gyngende takten med luft mellom tonene som karakteriserer mye av felespillet, og kanskje spesielt springarspillet, i dette området. Dette er tradisjonsrikt dansespill fra øverste hylle. Andre flotte spor er den friske «Vågåspringaren» etter Martin Sunde, den like potente springaren «Myre-Mons» fra Valldal, den lyriske springarslåtten «Mari i Lidene» ypperlig framført på to hardingfeler, og runddanslåttene «Vals etter Lars Bredefur» og «Å deildi mi å deilti», en morsom reinlender fra Volda etter Norvald Dahl d.e. Jeg kunne også ha nevnt enda flere eksempler.
Kviven duo har laget et imponerende debutalbum preget av gode og interessante slåtter, nydelige visetoner, førsteklasses samspill, flotte arrangementer, upåklagelig lyd og et informativt teksthefte. Dette er rett og slett en av de aller beste platene med norsk folkemusikk jeg har hørt så langt i år. Det er således fullt fortjent at Kviven duo er nominert til Folkelarmprisen i klassen for dansespill (men de kunne like gjerne ha vært nominert i klassen for tradisjonelt samspill).
Mer fra Frøholm og Kvernberg:
Britt Pernille Frøholm: Nordfjord – meldt av Vegar Vårdal
Boreas: Ahoy Hoy/Maar: Epleslang – meldt av Gjermund Kolltveit
Majorstuen: Skrible – meldt av Bjørn Aksdal
Nordic Sound Folk Orchestra på Førdefestivalen – kronikk av Georg Arnestad