Tekst: Pressemelding

Kulturrom gir tilskudd til søkere som utøver eller legger til rette for kulturaktivitet innen feltene musikk, teater og dans. I årets siste ordinære tildelingsrunde er over 24,7 millioner kroner fordelt på 122 søknader fra alle landets fylker. Årets tildelinger viser en enorm bredde og alt fra store satsninger på transformasjon av gamle bygg, til viktige investeringer i grunnleggende utstyr. 

Ordningen ble etablert i 2009 som Musikkutstyrsordningen. I 2019 fikk ordningen utvidet mandat og tilskuddsramme fra Kulturdepartementet – og endret navn til Kulturrom. Fra å være en ordning for rytmisk musikk er Kulturrom nå til for alle musikksjangre, teater og dans og søknadsmengden er mer enn tredoblet.

Neste søknadsfrist er 1. mars 2025. 

Støtte til hardingfeler i Trøndelag

Hør Spelemannslaget Laust & Fast her.

Spelemannslaget Laust & Fast ble stiftet i 2018, og har blitt et viktig kulturtilbud for unge musikere i Skaun kommune og omegn. En trygg og god arena hvor barn og unge kan finne tilhørighet og utvikle seg. Deres musikalske leder Sturla Eide, er folkemusiker og primus motor bak laget. Han har et brennende engasjement for tradisjonsmusikk og et enormt pågangsmot. Han har lagt ned et imponerende stykke arbeid for å bygge et spelemannslag fra første buestrøk på kulturskolen, som gjør at de har kommet dit de er i dag. 

Interessen for å lære å spille hardingfele blir større og større, og noen av de eldste og mest rutinerte ungdommene startet opplæring på lånte instrumenter før Landsfestivalen i Førde i 2023. Dette var en stor suksess, og ungdommene ivrer etter å lære mer. Men mangelen på feler har blitt en flaskehals i opplæringen. Derfor får spelemannslaget 300 000 kroner til å delfinansiere 10 nye hardingfeler for ungdommen!

Gode hardingfeler er kostbare, som gjør at få kan prioritere å gå til privat anskaffe. Vi satte oss som mål å få på plass ei utlånsordning for å sikre at vi har instrumenter av god kvalitet i den videre opplæringa, noe vi er i gang med. Gode instrumenter er viktig for opplevelse av mestring, spilleglede og motivasjon. Vi prioriterer å handle fra hardingfelemakere for å bidra til å holde håndverkstradisjonen i hevd. Dette er ildsjeler som er nødvendige for at det også skal være mulig å skaffe gode instrumenter i framtida.

Tilskudd til innkjøp av hardingfeler vil sikre tradisjonen å leve videre, og gir ungdommene mulighet til å utvikle seg på et høyt nivå. Vi har for tiden et prosjekt med ukentlige øvinger på hardingfele, med mål om å få på plass et permanent tilbud. Laget har mange opptredener i løpet av året, og ønsker hardingfela velkommen som fast innslag. Vi ser blant annet fram til årets sommertur som går til Landsfestivalen på Oppdal.

Vi håper å inspirere også andre utøvere og felelærere både regionalt og nasjonalt, og ønsker å få til flere gode samarbeid i årene som kommer.

Med betydelig tilskudd fra Kulturrom, samt andre aktører, har drømmen blitt mulig. Vi kan nå virkelig ta ordentlig sats. Tusen takk for støtten, og for at dere tror på oss!

– Åse Solstad Skjølberg, Styreleder SLF

Les meir om spelemannslaget i denne saka frå 2018

Støtte til Kultivator sitt kulturhus

Les mer om Kultivator sine planer i denne saka.

Kultivator sitt kulturhus i Nordherad er et øvingslokalet med rom for øving og utvikling av nye og spennende ideer innen folkemusikk og -dansefeltet. De får nå 48 000,- til øvingsutstyr som dekker det vesentlige av besetninger innenfor dagens eksperimentelle folkemusikk, fra solo, grupper til elektronisk bearbeiding. De får også 22 600,- til akustiske utbedringer av lokalet!

Primus motor bak Kultivator og Kulturhuset er Mette Vårdal. Hun er klar for å oppgradere både utstyr og akustikk:

Tilskuddet fra Kulturrom betyr utrolig mye. Kulturhuset i Nordherad skal være tilgjengelig for musikere både lokalt og tilreisende, og å ha godt utstyr og gode lydforhold er helt avgjørende. Vi har bygget huset med tanke på lyd og akustikk, men det er stor forskjell om det er en enkel felespiller eller en hel gruppe som skal spille.

Nå får vi mulighet til å tilpasse huset for mange flere og ulike brukere. Det er viktig at det finnes gode lokaler for å lage ny musikk og til å øve, og at det finnes over hele landet. Vi er heldig å bo i en kommune og i et område der det er flere andre musikere, komponister og til og med et plateselskap. Det er også ungdommer som satser på musikk. Da trenger man steder å jobbe, og ikke minst et nettverk av folk som driver med det samme. Det å ha gode kollegaer lokalt er inspirerende, og vi vil jo at Kulturhuset skal kunne bidra til at musikklivet her fortsetter å vokse. Det er viktig både å få muligheter, og se muligheter når andre får det til.

Huset stod ferdig i høst, men vi tjuv-startet med første gruppe allerede i april og har hatt litt ulike folk innom i løpet av året. Slik har vi kunnet teste ut og se hva vi trenger og hvordan huset fungerer. Nå som vi har fått tilskudd, skal vi gjøre investeringer i utstyr og akustikktiltak på nyåret, og så håper vi det er mange som vil bruke huset.

Vi har sagt at dette skal være et hus der kultur blir laget, fra idé og til det er klart til produksjon, enten det skal spilles inn eller framføres på en scene. Her kan man jobbe i fred og ro, eller vi kan samarbeide og utveksle erfaringer. Alt skal være lagt til rette for at det blir laget mer musikk. Det er tradisjonsmusikken som er vårt utgangspunkt, men vi er åpne for alle slags sjangere. Vi er opptatt av at huset og det som skjer her er med på å gjøre en forskjell, at det gir rom for å lage mer og utvikle musikken videre. Vi savnet et slikt hus, og nå som vi har bygget det, gleder vi oss til å fylle det med folk og musikk!  

Vegar og Mette Vårdal inviterte til åpning av Kulturhuset i starten av november. Foto: Kjellbjørn Karsrud