Tekst: Mette Vårdal (pressemelding)
I 2025 fyller Vegar Vårdal 50 år og markerer 30 år som aktiv musiker. Det gjør han med tre prosjekter: Uventa, Alumni og Istem. Til sammen utgjør de en midtveisrapport som gjør opp status halvveis i en betydelig karriere, og utforsker mulighetene for å utvikle folkemusikken videre.
Uventa er et album med improvisasjoner på fele og hardingfele. Improvisasjonene er lekne, basert på folkemusikken og med inspirasjon fra tre tiår med spennende musikk-møter. Vegar har gjennom årene jobbet mye med improvisasjon i samspill som Camille Norment trio og One Small step. Han har utviklet en særegen og assosiativ improvisasjonsstil, som han har finslipt gjennom årene. Dette er likevel første gang han utgir egne solo-improvisasjoner. Albumet slippes vinter/vår 2025, med flere konserter der Vegar utforsker klangen i rommet og spiller gjerne på uventa steder.
Alumni er et prosjekt der Vegar har invitert fire tidligere studenter: Bjørn Kåre Odde, Ingrid Lingaas Fossum, Sigrid Stubsveen og Sivert Holmen. De kjenner Vegar godt, og han dem. De kjenner hverandres styrker, svakheter og musikalske preferanser. I Alumni skal de gi hverandre utfordringer og sette hverandre på prøve. Målet er å gå utenfor egen komfortsone, finne grensene for egen kreativitet og forsøke å strekke seg lenger enn man har gjort før. Prosjektet skal første gang presenteres på InnPuls siste helgen i januar, og lanserer album og skal ut på turné i mai.
Istem er et bestillingsverkfor hardingkvartett. Ottar Kaasa har bygget ikke bare hardingfeler, men også hardingbratsj og hardingcello. Sammen utgjør de en helt ny kvintett som Vegar skal skrive musikk til. Det krever betydelig utprøving av klangpotensiale og ikke minst hvordan instrumentene skal stemmes i forhold til hverandre for å få mest mulig ut av hvert enkelt instrument og av samspillet. Konserten urframføres sommer/høst.
For ei tid sidan kom Vegar Vårdal ut med albument “slåtter fra Åseral”. Albumet fekk Folkelarmprisen for “årets visuelle uttrykk”.
Vegar er født i Lofoten i 1975, vokste opp i Moi, på grensen mellom Agder og Rogaland før familien flyttet til Bærum. Her gikk han musikklinja på Rud, men hadde ingen store ambisjoner om å bli musiker. Han spilte klassisk musikk i timene, men hjertet lå i folkemusikken. Heldigvis hadde Wolfgang Plagge som var en av lærerne forstått det, og da siste eksamen stod for døren, sørget han for at professor i folkemusikk, Sven Nyhus var sensor.
Det var ikke bare heldig for eksamenskarakteren, noen uker senere ringte Sven og ville ha Vegar som student på musikkhøyskolen. Og slik ble det, året etter tok NMH opp første kull til kandidatstudiet i folkemusikk, og Vegar var en av to studenter.
30 år etter kan Vegar se tilbake på et spennende og mangfoldig liv som folkemusiker, komponist og pedagog. Folkemsuikken har i disse tre tiårene utviklet seg og tatt stadig større plass i musikklivet. Sjangermøter og nye impulser er ikke lenger en trusel mot tradisjonen, men en måte å fornye og levendegjøre fortidas musikk for et stadig nytt og økende publikum.
For mer informasjon og booking: Kultivator v/ Mette Vårdal /mette@kultivator.no / 913 68 956