Det antas at munnharpa kom til Norge på 1200-tallet. En del munnharper ble importert fra Tyskland på 1700-tallet, og smikunsten ble adoptert av norske smeder. I dag er det hovedsakelig i Setesdal at munnharpespillet fremdeles blir overlevert fra generasjon til generasjon. Her har mange hardingfeleslåtter overlevd takket være at de ble spilt på den «uskyldige» munnharpa.
I 2016 er Bykle i Setesdal åstedet for Norsk Munnharpeforums (NMF) årlige munnharpefestival. Stedet endrer seg fra år til år, og det samme gjør deltakerne, selv om det er mange gjengangere på disse festivalene. Det står i vedtektene at festivalen ikke skal være på samme sted hvert år. På den måten får kanskje flere anledningen til å være med, og noen får av og til litt kortere reisevei. For enkelte spiller det ikke så stor rolle: de som har reist lengst kommer helt fra England og Russland.
Som tidligere år var programmet i år tettpakket, med spennende musikk fra kjente artister, nye og kommende stjerner, kurs ledet av erfarne munnharpespillere, hyggelig samvær og utveksling av både slåtter og harper.
Helgen startet fredagen med hyggelig samvær og en god matbit på Bykle Hotell. Etter middagen fortsatte festivalen en etasje opp, hvor både festivaldeltakerne og lokalbefolkningen fikk et gledelig gjenhør med Kirsten Bråten Berg, hennes datter Sigrid Berg og munnharpevirtuos Sigurd Brokke. Det er ikke uvanlig at slike toner låter i veggene der, for ofte arrangerer Setesdal Spelemannslag folkemusikkpub på hotellet. De var også medarrangør for denne konserten.
Neste innslag var Olkhon Gate Duo, bestående av Irina Bogatyryova og Vladimir Markov. Fra Moskva og Irkutsk hadde de reist lengst av alle festivaldeltakerne. De bor så langt fra hverandre i Russland at tidsforskjellen mellom dem er 5 timer. Etter konserten spilte frivillige dansespellemenn opp til dans, på både munnharpe og fele, og mange fikk tatt seg en god svingom på dansegulvet.
Lørdagen startet med en god frokost, og kursene fortsatte fram mot lunsjtid. Da fikk vi flotte foredrag om setesdalsmusikken med Gunnar Stubseid og Hallvard T. Bjørgum. Etterpå var det en kort rusletur til bygdetunet Lislestog, der Husflidslaget hadde utstilling og Folke Nesland demonstrerte munnharpesmiing. Noen benyttet sjansen til å spille en trille i den flotte naturen, og slåtter og harper ble utvekslet også her. Noen fikk sågar en kort omvisning i ærverdige Bykle gamle kirke tvers over veien.
Kursene fortsatte fram til kl. 17, da årsmøtet i Munnharpeforum stod på programmet. Etter en god middag på kvelden var det duket for konsert, og høydepunkter kom på rekke og rad, bl.a. Sigurd Brokke, Sudan Dudan og Erik Røine. Sistnevnte fikk også årets hederspris. Kvelden ble avsluttet som de pleier på festivalen, med dugnadskonsert og åpen mikrofon, og deretter buskspell for de som fortsatt hadde noe å gi.
Norsk Munnharpeforum (NMF)
- Stiftet i 1998, og har i dag ca. 150 medlemmer over hele verden. Har de siste årene hatt et stabilt medlemstall, og deres Facebook-gruppe Munnharpa har 626 medlemmer.
- Arrangerer munnharpefestival hvert år i september. Arrangerer også munnharpesmikurs og musikkhelg i samarbeid med Gjøvik Spelemannslag i mai hvert år. Er i tillegg medarrangør for Klangen før fela på Riksscenen, et helgearrangement som inkluderer kurs og konserter med munnharpe, kveding, langeleik, lur og bukkehorn. Arrangerer også andre kurs i munnharpespill for store og små ulike steder i landet.
- Arbeider med å samle informasjon om munnharper, munnharpespill og munnharpespillere, som etter hvert vil utgis både i bokform og på internett. Der vil man kunne finne informasjon om instrumenter, slåtter og utøvere, og kuriøse fortellinger fra munnharpehistorien.
- Gir ut medlemsbladet Munnharpa 4 ganger i året. Redaktør for Munnharpa er Bernhard Folkestad. For utenlandske medlemmer er bladet selvsagt oversatt til engelsk.
Les mer:
Gjermund Kolltveit – resymé av doktoravhandlingen Jew’s Harps in European Archaeology, Universitetet i Oslo, 2004 (lenken laster ned RTF-dokument)
Avisa Gjengangeren – Intervju med Bernhard Folkestad før munnharpefestivalen i Horten 2014
Nettsiden til Norsk munnharpeforum. For videre lesning og informasjon, klikk på «Lenkar», der du finner mange gode norske og utenlandske munnharperessurser.