Rolf Lennart Stensø, orkestersjef for KORK og leder NRKs musikkredaksjon, utdyper.
– Vi vil løfte folkemusikken med de ressursene vi rår over. Sendeflatene våre er Folkemusikktimen på P2, som går en gang i uka, og så selve folkemusikkanalen. Det vi vil ha er en redaksjon som samarbeider og videreutvikler dette når Leiv Solberg – en viktig nestor og sterk fagmann – snart går av.
Flere plattformer og stemmer
Solberg blir heldigvis med litt utover høstparten, legger Stensø til. I tillegg jobber Aaste Kveseth som prosjektleder for folkemusikk, og hun vil samarbeide nært med den nye journalisten og innholdsprodusenten.
Utlysinga ser etter en som er idérik og nytenkende, og som liker å jobbe både selvstendig og som del av en redaksjon. Kompetanse innen folkemusikk og journalistisk erfaring blir også etterspurt. Oppdraget er å lage innhold både til Folkemusikktimen og til andre musikkprogram på flere plattformer, står å lese.
Alt bekreftes av Stensø.
– Vi vil nå breiere ut, til mer publikum, og ser for oss at stoffet også skal treffe i P1 og P1+. Vi vil at flere skal jobbe sammen om innholdet, så i tillegg til redaksjonen vil vi invitere inn eksterne stemmer som skal være med inn, og gjøre folkemusikken kjent. Det er viktig å få inn stemmer og variasjon når vi etter hvert legger om på de reine musikkanalene våre, og folkemusikken er en del av den utviklinga.
«Vi vil nå breiere ut, til mer publikum, og ser for oss at stoffet også skal treffe i P1 og P1+. Vi vil at flere skal jobbe sammen om innholdet.»
Opplevelser og sterke følelser
Kjetil Bjørgan lager i dag podkast for Aftenposten, og har tidligere lagd flere podkaster for Folkemusikk. Han har også vært journalist for tradisjonsrike Folkemusikktimen tidligere, og har litt erfaringer å dele.
– Jeg ble ringt opp av Leiv Solberg, som ville at jeg skulle prøve meg under Landskappleiken. Så tida mi i radioen startet i en opptaksbuss, det var en spesiell opplevelse. Siden har jeg dekket mange kappleiker. Det er en intens lytteopplevelse å sitte i bussen og høre hele tevlinga, og så gå i studio etterpå for å forme dette svære materialet til radioprogrammer.
– Hva var det morsomste med å jobbe i folkemusikktimen?
– Jeg likte å reise rundt, så blant annet dro jeg til de tre nordligste fylkene og lagde programmer om lokale utøvere. Jeg var i Indre Troms og lagde program om en viktig kilde der, Sevat Bersvendsen, og hans vei til Troms på slutten av 1700-tallet. Det er morsomt å bringe fram litt ukjente tradisjoner som folk ikke vet om. Da satt jeg og gjorde opptak på et hotellrom på Bardufoss!
– Enkeltmøtene med hver musiker har også vært morsomme, og de er veldig ulike – noen beskjedne og noen storvorne. Men de fleste har lyst til å vise fram det de har, og er stolte av tradisjonen sin.
– Ja, dette betyr jo tydeligvis en del for folk?
– Ja, dette er det eldste programmet hos NRK som fortsatt går, og man balanserer på eggen mellom det vante publikummet og det nye. Folk har sterke følelser for denne musikken, det er nesten litt andektighet omkring programmet.
I dybden og i bredden
Å utvikle programmet er også en del av jobben, men kjernepublikummet vet hva de vil ha, understreker Bjørgan.
– De forventer visse ting og har sin tradisjon. Vi skal uansett ikke rope for høyt for å nå dem som sitter på bakerste rad, da vil det kanskje bli for høyt for dem på første rad. Men hver av oss som har jobba her, har funnet vår egen stil, og vi vil jo prøve å utvide lytterskaren.
– Hvis du skulle si noe som ville få folk til å søke jobben, hva tenker du er en god anbefaling da?
– Det er veldig gøy å lage dette, og det er et fint miljø du kommer inn i! Du får lov til å skape musikalske opplevelser som man ikke får ellers, blant annet vet at man får musikere inn i studio, og kan lage aktualitetsprogrammer med de aller beste. Og å oppdage nye talenter på den måten er en veldig fin side av jobben. Du har alle muligheter, og ikke minst får du høre mye fin musikk.
Rolf Lennart Stensø støtter Bjørgan i at dette er en givende arbeidsplass. Men han unnslår seg ikke for å stille litt krav i tillegg:
– Vedkommende må ha et aktivt blikk på miljøet, og se på hva som er mest aktuelt. NRK skal våge å gå i dybden, men vi vil også presentere ting for å nå breiere ut, med noe som kan treffe her og nå. Vi har jo artister også som er forankra i både folkemusikken og annen musikk, sjangeroverskridende utøvere som vil være interessante for mange. Jeg er lysten på å be unge folkemusikere lage den folkemusikktimen de selv hadde ønsket å høre på?
Her finner du utlysingsteksten til NRKs folkemusikkstilling. Frist for å søke er 28. august.
Mer om folkemusikken i NRK:
- Folkemusikktimen i 85 år – tilbakeblikk fra NRK-redaksjonen (2016)
- Etter fjøstid: 40 år etter – tilbakeblikk fra Bergljot Engeset (2016)
- Har NRK glemt sitt kultur- og samfunnsansvar? – ytring av Linda Dyrnes, FolkOrg (2015)
- Sjansespel med kulturarven – ytring av Rådet for folkemusikk og folkedans (2015)
- NRK si musikalske forståing – ytring av folkemusiker Torstein Gjeldokk (2014)