Tekst: Pressemelding

Festivalsjef Maiken Lien Jørgensen er i ferd med å lande etter ei fantastisk helg, der Kulturkvartalet i Steinkjer har sydet av aktivitet. Hun rapporterer at samarbeidet mellom de ulike aktørene i huset har gått svært bra, og det har vært veldig spennende å finne nye arenaer i bygningsmassen. 

Etter-jobben-konsertene og pub-kveld i foajeen, som produsent Terje Tranaas for anledningen døpte om til Royal Hilmar Hall,  er eksempler på dette. Her var det rimelig stinn brakke og det kom tilbakemeldinger på at det var veldig trivelig å være gjest.

Hilmarfestivalen viker ikke på kvalitet. Vi har en spennvidde på bookinglista på alt fra solo felespill av ypperste kvalitet og store stjerner som Mari Boine og til mer lokale trubadurer. Gjennomgående er at vi booker artister som passer inn i vår profil, som må kommunisere godt med de besøkende. Skal det bli god stemning i salen må det komme noe godt fra scenen, sier Jørgensen.

Mari Boine var en av de store artistene under årets festival. Foto: Camerat.

Ung rekruttering

HilmarUng trakk over nitti unge musikere og dansere fra hele regionen, som var her på kurs over tre dager. Her hadde de også deltagere fra Birka folkehøgskole i Sverige. Ungdommen var aktive både på scener og dansegulv under festivalen, og det gleder mange Hilmarvenner at rekrutteringen i miljøet er såpass sterk. 

Det ble også godt mottatt av ungdommen at vi lanserte folkemusikk-nattklubben NATTFOLK! Natt til søndag. Her pynta vi Elvesalen til en spennende og mystisk hule, med kamo-nett i taket, trær og diskokule, og det ble dunk, dunk-rytmer og energisk stemning, forteller Jørgensen.

Hilmartalent for de neste to årene, Trygve Liahagen. Foto: Camerat.

De fantastiske frivillige

Rekruttering av nye frivillige går godt. Mange nye har i år oppdaget gleden i å se arrangementet fra innsida, og få bidra med sin kunnskap og sine evner. De står på døgnet rundt, og ordner med alt fra pynting til transport.

Som førstereis-festivalsjef var det helt fantastisk å oppleve frivilligheten vår i drift. Enkelte av dem har vært med helt siden Hilmarfestivalens oppstart, for 21 år siden, og de kjenner arrangementet og organiseringen ut og inn.  Hilmarfestivalen tar har tradisjon for å ta godt vare på ildsjelene sine, og Stiftinga Hilmar Alexandersen ser fram til å be dem alle på takkefest før jul. Da skal vi feire det vi fikk til sammen, smiler Jørgensen.

Festivaler er verdifulle på mange nivå

En ringvirkningsanalyse fra 2022 viste at Hilmarfestivalen skapte verdier i Steinkjer for 14 millioner kroner.  Da er ikke omsetningen for festivalen ikke regnet med. Besøkstallet har økt med 5000 siden den gangen, det sier noe om at verdiene som blir skapt, ikke bare havner hos oss som arrangør, men spres ut over i lokalsamfunnet. 

Det begynner å feste seg for publikum at vi er en festival, og vi har solgt flere dagpass og festivalpass enn noen gang tidligere. Billettinntekten er godt over budsjett, og det behøves, fordi kostnadsbildet på det å arrangere festival har økt de siste årene og tilskudd øker ikke alltid i tråd med dette. Det ligger an i publikumstellingen til at vi ligger som i fjor, med rundt 15000 besøkende. 

Mange av arrangementene er gratis for publikum, som Lysvandring med konsert på torget, barneforestillinger og Flerkulturelt myldrearrangement, sistnevnte dro hele 2500 besøkende. Dette muliggjøres ved hjelp av næringslivet som samarbeidspartnere. De har forstått verdien av å skape positive og gode opplevelser i en mørk tid. 

Se video fra lysvandringen her.

Vi er 24-timersmennesker, og skal du være en attraktiv næringsaktør som rekrutterer den beste kompetansen, må du ha et lokalsamfunn som tilbyr kvalitet og livsglede. Festivaler er ikke pynten på kaka, det er kaka også, sier festivalsjef Maiken Lien Jørgensen engasjert.