Tekst: Birgit Haukås (SFF).

Universitetet i Sørøst-Norge fikk høsten 2023 den gledelige beskjeden om å få opprette det etterlengtede bachelorstudiet i folkedans, ved campus Rauland. Etter litt for få søkertall første runde ble det bestemt å prøve ut «Tradisjonskunnskap folkedans - basis» som enkeltemne. 12 studenter har deltatt på samlingene høsten 2024.

Fullt trøkk på dansegulvet. Foto: Birgit Haukås.

Dansestudiet på Rauland har denne høsten gjennomført tre vellykkede samlinger. Studentene har fått et bredt innblikk i de ulike tradisjonsområdene vi har rundt om i Norges land – både dansetradisjoner, men også musikktradisjonene som hører til. Et enkeltemne i tradisjonskunnskap skal gape over mye innhold, der både historie, tradisjon og teori står i fokus. 

Samlingene har vært delt opp med litt ulikt innhold, der to av samlingene har hatt hvert sitt hovedfokus – runddans og bygdedans. I emnet skal studentene innføres i hva som kjennetegner de ulike dansetradisjonene vi har i Norge, dermed kunne ulike kategoriseringer av disse. Det er alt fra hovedgruppe til undergruppe, og videre fra motiv til steg og svikt. 

Flere av forelesningene og dansetimene har vært sammen med folkemusikkstudentene, så her har de blitt godt kjent på tvers av linjene og med hverandres fagfelt – nyttig kunnskap som utveksles mellom dansere og musikere.

Hovedlærerne i emnet har denne høsten vært USN Rauland sin egen instituttleder, Stian Roland. I tillegg har Norsk senter for folkemusikk og folkedans i Trondheim, bidratt med seniorforsker Siri Mæland og rådgiver Birgit Haukås som gjestelærere. USN Rauland har flere, gode krefter på huset, Benjamin Rygh, Per Åsmund Omholt og Ragnhild Furholt, som har bidratt med faglig påfyll i form av forelesninger og praktisk opplegg. 

Varierte samlinger

Første samling foregikk 2.-6. september. Samlingen startet rolig med mingling og utdeling av pensumbøker. Etter hvert startet de på det faglige innholdet, hvor de fikk en innføring i motiv- og steganalyse av runddans, og den tilhørende terminologien. 

Vi var innom alle hovedgruppene, vals, reinlender, polka og masurka, i tillegg til de runddans-slektede turdansene. Samlingen hadde en god blanding av forelesninger med dykk i arkivet, og mye dans – rett og slett en fin måte for å se sammenhengen mellom det teoretiske og det praktiske.  

Andre samling var 14.-18. oktober, og hadde bygdedans som hovedfokus. Denne samlingen fikk også studenten en god innføring i terminologi, motiv- og steganalyse for denne danseslekten. Her beveget de seg mellom dansetradisjoner fra øst til vest, og sør til nord – der de fikk se mange arkivklipp med mer eller mindre kjente dansetradisjoner, og prøve ut noen av dansene på golvet. 

Professor emeritus Egil Bakka fortalte studentene om det verdifulle innsamlingsarbeidet han gjorde på 1960-tallet og utover. Foto: Birgit Haukås.

Denne samlingen var studentene så heldig å få møte professor emeritus Egil Bakka – en legende innenfor det dansefaglige feltet, både som forsker og innsamler av verdifullt arkivmateriale. Han holdt flere forelesninger, der han fortalte fra sitt innsamlingsarbeid på 60-, 70- og 80-tallet. I tillegg til noen forelesninger hvor han tok opp mer samfunnsfaglige temaer, knytt til kulturelle sammenhenger mellom Europa og Norge, i fortid og nåtid. 

Benjamin Rygh var også innom dette teamet, og hadde en forelesning om nasjonsbygging og identitet. Per Åsmund Omholt bidro med flere, gode forelesninger knyttet mot teori og historie i tradisjonsmusikken. Professor emeritus Frode Nyvold tok også turen innom, og snakket om utviklingen av den høyere utdanningen på Rauland, som nå har pågått i mange tiår – med andre ord, mye historie i veggen der! 

Den tredje og siste samlingen foregår denne uka, 9.-12. desember, og er repetisjon- og eksamensuke for studentene. Her skal de vise frem hva de har lært gjennom emnet denne høsten – både historisk og analytisk, men også praktisk. De får også møte Ragnhild Furholt, som skal ta de med inn i Agder-tradisjonene. Det hele avsluttes med en stor juleavslutning med god mat og drikke, underholdning og ikke minst spel og dans for alle studentene på campus. 

Studier av arkivopptak er viktig for å få innsikt i folkedanstradisjonene i Norge. Foto: Birgit Haukås.

Folkedansstudium med vekt på det sosiale

Er det noe USN Rauland er gode på, så er det å lage til gode, sosiale arenaer for studenter og lærere. Under alle samlingene har det vært organisert sosiale aktiviteter av studenter og studentrådet, hvor de blant annet bruker det nye studenthuset «Stubben». Her kan de danse, spille, se film, prate, strikke, osv., så mye de vil. 

Stubben studentstove ligger vegg i vegg med campus Rauland. Foto: USN.

Folkemusikkscena har også arrangert konserter, hvor blant annet tidligere student Andrea Søgnen fremførte slåtter på langeleik, etterfulgt Reitir, en kvintett sammensatt av lokale musikere og musikere med skotsk tradisjonsbakgrunn. Gardsjordstoga er et av de rekonstruerte husene nede på Telemarkstunet, et steinkast fra campus. Her foregår det studentpub en gang iblant, og studenten får mulighet til å spille til dans og danse til levende musikk, under blinkende lys og discokule. Her har det rett og slett blitt et lite folkemusikk-diskotek. 

Bli bedre kjent med campus Rauland i denne filmen her.

Nå kan du bli bachelorstudent i folkedans!

I 2025 står et nytt emne for tur – «tradisjon, bevegelse og musikkanalyse». Her blir det mulighet for studentene å fordype seg enda mer i tradisjonskunnskap! Det er også et stort håp om å få i gang hele bacheloren i folkedans fra høsten 2025, og her er det åpent for søking nå, med søknadsfrist 6. januar 2025!  

Søknadsportalen, og mer om studiet finner du her: 

Bachelor i folkedans - Universitetet i Sørøst-Norge 

Er du interessert i å bare gå deler av folkedansstudiet? Opptak til enkeltemne åpner når det nærmer seg sommeren. 

Registrere deg allerede nå på denne lenken, for å få mer informasjon.

Håper vi ser deg som student, enten på enkeltemne, eller aller helst som heltidsstudent på bachelor i folkedans, fra høsten 2025!