Akershus og Østfold var tidligere blant de ytterst få fylkene som ikke hadde et eget folkemusikkarkiv. Hovedårsaken til dette var nok at mange lenge visste lite om hva som fantes av folkemusikk i denne delen av landet. Med unntak av Ludvig Mathias Lindeman, var det ingen av våre fremste folkemusikkinnsamlere som hadde vist noen interesse for å skrive ned slåtter og andre folkemelodier fra dette området.

I de senere årene har imidlertid flere begynt å lete fram kilder til lokale folkemusikktradisjoner fra både Akershus og Østfold, noe som bl.a. har ført til at flere eldre notebøker og andre notesamlinger har dukket opp. En av dem som har arbeidet mye med innsamling og formidling av dette materialet, er felespilleren Marianne Tomasgård, opprinnelig fra Nannestad. Da man en tid tilbake endelig opprettet en stilling som fagkonsulent i folkemusikk ved Akershus musikkråd og Østfold musikkråd, var det Tomasgård som ble ansatt.

Tomasgård & Reistad: Folk fra Follo
Marianne Tomasgård og Åsmund Reistad: Folk fra Follo
  • Heilo/Grappa, 2021
  • 12 spor, 48 min.
  • Produsert av Marianne Tomasgård og Åsmund Reistad

Som en del av formidlingen av folkemusikkmaterialet fra Akershus og Østfold, har Tomasgård sammen med gitaristen Åsmund Reistad dannet folkemusikkduoen Folk fra Follo. Nå har de to nylig gitt ut sin første CD sammen, hvor repertoaret er hentet fra en rekke skriftlige notekilder som er funnet i de to tidligere fylkene. De områdene som er representert er Aremark, Asker, Aurskog, Eidsvoll, Enebakk, Hobøl, Idd og Våler. Nedtegnelsene strekker seg over nesten to hundre år, fra 1758 og fram til 1948.

På platen trakterer Tomasgård fele, mens Reistad benytter gitar, barytongitar, resonatorgitar og kontrabass. For uinnvidde er barytongitar en gitar med noe lengre hals som produserer lavere toner enn en vanlig gitar. Den er spesielt mye brukt blant utøvere av heavy metal – og nå også folkemusikk fra Akershus og Østfold! En resonatorgitar, også kalt dobro, har en innebygd resonator, en slags akustisk høyttaler som gir en metallisk klang. Instrumentet brukes i dag først og fremst til blues-, country- og bluegrassmusikk.

Repertoaret på platen er svært variert og består både av bygdedansslåtter som springdans, polsdans og halling og runddansslåtter som vals, masurka, reinlender og galopp. I tillegg har duoen tatt med en eldre sammensatt brudedans, en visetone og noe de benevner som gånglåt, men som egentlig er en religiøs folketone. Arrangementene står de selv bak. Mange av framføringene er preget av improvisasjon og en viss kunstnerisk frihet i forhold til originalmaterialet når det gjelder bl.a. tempo, rytme og dansetype; «Halling fra Hobøl» spilles f.eks. mer som en reinlender enn en hallingslått.

Arrangementene til Folk fra Follo er stort sett vellykkete, med noen få unntak. Eksempelvis framstår «Reinlender fra Idd», et lekent spor med et sterkt bluegrass-innslag spesielt i mellomspillet, først og fremst som et morsomt påfunn. Jeg er heller ikke helt begeistret for hvordan fordansen i todelt takt i «Brudedans fra Aurskog», nedtegnet av Anders Heyerdahl, framføres. Den er i overkant saktmodig, og man mister noe av den tradisjonelle kontrasten til etterdansen, som går i en tredelt polstakt (springdans) basert på samme musikalske motiv.

De musikalske prestasjonene på platen er det imidlertid lite å utsette på, og samspillet mellom de to musikerne sitter godt, med unntak av et par små urenheter. Et av platens aller beste spor er «Mestertyven Arve Brakars halling», en rekonstruert slått som framføres på fele og mandola med varierende samspillformer. «Springdans fra Hobøl», nydelig framført av Reistad på gitar, er et annet flott spor. Jeg synes også at «Wals fra J.N. Schodsbergs notebok» og «Masurka i moll etter Hans Borgersen» er to flotte eksempler på runddansmusikk fra dette området, framført med en særdeles god dansetakt. I tillegg framstår avslutningssporet, «Gånglåt fra Smaalenene», en melodi de har etter Mats Berglund og Richard Burgess, som et nydelig stykke musikk. (Dette er imidlertid neppe noen gånglåt, men heller en folkelig versjon av julesalmen «I denne søde juletid» med tekst av Brorson (1732) og melodi av den danske presten Carl Christian Nicolaj Balle (1855). Den står for øvrig som nr. 37 i Norsk salmebok fra 2013.)

Debutplaten til Folk fra Follo er blitt en variert og riktig god plate som helt sikkert vil være til glede for mange. Samtidig er den en viktig utgivelse gjennom å sette folkemusikktradisjonene fra disse områdene enda sterkere på kartet. På sikt kan det ha en god del å si for rekrutteringen i både Akershus og Østfold.