De to unge, godt profilerte folkemusikerne, som tydeligvis ikke er redd for å gå nye veger, har spurt Henning Sommerro og Wolfgang Plagge om å komponere nye verk for fele og trekkspill. Resultatet av det spennende utviklingsprosjektet, duoens debut-CD Edge, ble sluppet i Løten kirke på selveste sankthansaften, der duoen hadde med seg Plagge på piano. Konserten ble en stor opplevelse for det lille, men meget begeistrede publikummet, først og fremst takket være det drivende gode samspillet mellom de unge musikerne. De vekslet ikke mange blikk i løpet av konserten, men kommuniserte på sitt eget myke, nær sagt organiske vis.

Kveldens høydepunkt var uten tvil stykket «Aspects», komponert av Plagge. Verket er i tre satser og starter med en uvanlig kjapp og hissig duell, hvor Plagge har latt seg inspirere av den digitale verden. Den krevende, modernistisk pregede første satsen går over i en rolig andre sats beskrevet av Plagge som ensom, klokkeaktig kiming. Nilssen holdt energien oppe i et meditativt, repetitivt driv på trekkspillet, mens Odde lirket inn forsiktige melodilinjer på bratsj. Det ble virkelig et kunststykke av en utførelse. I sluttsatsen, inspirert av en folketone fra Valdres, skiftet stemningen til en romantisk, melankolsk høytidsstund med Oddes myke, luftige feletoner i sentrum.

Det gjorde stort inntrykk å se duoen bli berørt av øyeblikket i «Aspects». Odde, som ellers ofte smilte, gikk helt opp i stemningen med lukkede øyne. Og Nilssen, som ellers gjennom konserten leverte følsomt og bunnsolid trekkspill uten å trekke en mine, fikk en slags indre dirring over seg. Her traff de to på alle måter, og etterlot seg et måpende publikum. Det var musisering av en annen verden, og Odde så seg nødt å sette noen ord på det: «En får mange sterke inntrykk!»  Så sant – og ja, takk til slik videreføring av folkemusikken, som åpnet både ører og hjerter!

Ut på kanten
Konsert: Wolfgang Plagge, Ole Nilssen og Bjørn Kåre Odde
  • Slippkonsert for plata Edge: works by Sommerro, Bjørset and Plagge
  • Løten kirke, lørdag 23. juni 2018
  • Medvirkende: Bjørn Kåre Odde (fele), Ole Nilssen (trekkspill) og Wolfgang Plagge (piano og orgel)
  • Framførte verker: Three pieces for violin and accordion (Henning Sommerro); Aspects (Wolfgang Plagge); Edge (Bjørn Kåre Odde); diverse tradisjonsmusikk og improvisasjoner
Ut på kanten
Denne teksten er del av Folkemusikks satsing på folkemusikk- og folkedanskritikk. Prosjektet er støttet økonomisk av Norsk Kulturråd (Kulturfondet) og stiftelsen Fritt Ord (i samarbeid med Norsk tidsskriftforening).
Ut på kanten

Her traff de to på alle måter, og etterlot seg et måpende publikum.

Til Henning Sommerro kom de med bestillingen: Hva kan en komponist gjøre ut av gammeldans? Sommerro lot seg inspirere av en julemiddag (!), og Odde måtte kommentere: «Det er ikke en parodi, men det er ikke langt unna!» De tre satsene «Koteletter, pøls og steik» ble spilt med glimt i øyet, særlig hos Odde. Nilssen hadde en mer introvert spillemåte, øste av en seig energi, og bandt virkelig kontrastene sammen. Her var nemlig alt fra vakre melodier til dissonante klanger, fra sprekt pizzicatospill til toner som ble nærmest lyttet fram. Sommerro har sannelig tøyd grensene her, på sin egen, fandenivoldske måte.

Også verket «Edge», komponert av Odde men ikke å finne på CD-en med samme tittel, var med. Dette spennende stykket startet meditativt, før pianoet etter hvert kommer inn og det hele løsner og munner ut i en særdeles behagelig melodi. Overraskelsen var stor da Plagge lot seg inspirere av tonene E, D, G og E i ordet «EDGE», og smalt til med en improvisasjon over disse på orgelet. Det ble til mektig, men samtidig minimalistisk musikk, hvor Plagge fylte Løten kirke med repetitive bølger med små endringer og en markert bassgang. Meget nervepirrende, selv om det brøt noe med uttrykket ellers.

Resten av konserten ble fylt med mer tradisjonspregede runddansmelodier som Odde og Nilssen har vokst opp med, slik som «Store Ree-valsen» og en Reinlender av Oluf Melvold. Også disse melodiene låt som virkelig store verk, takket være det subtile samspillet, det særegne drivet, den delikate dynamikken og den gode akustikken i Løten kirke. De to etterlot seg et overrasket, imponert og underholdt publikum.